Ohjeita karhunnahkojen käsittelyä varten  

Karhuntalja on niin arvokas nahka, että sitä ei kannata hutiloimalla pilata. Valitettavan usein syyllistytään aivan perusvirheisiin ja pilataan ainutkertainen metsästysmuisto.

Kun metsälle vaaditaan muutenkin malttia ja huolellisuutta, niin miksi ei otettaisi järkeä mukaan myös nylkemiseen ja nahan käsittelyyn. Kiirettä ei enää pitäisi olla, paitsi saada nahka suolaan.

  • - Nylje rauhallisesti reikiä tekemättä
  • - Nylje käpälät kynttä myöten
  • - Avaa korvarustot ja huulet
  • - Poista häntäluu
  • - Kaavi pois lihat ja rasvat
  • - Käytä tarpeeksi suolaa

1. Malttia nylkemiseen
Vältä reikiä ja syviä viiltoja nylkiessäsi, sillä ne vaikeuttavat nahan muokkaamista. Tee avausviilto alaleuasta peräaukkoon asti. Älä jätä häntää keskelle selkää. Poista myös häntäluu.

2. Poista luut käpälistä
Käpäliin jätetyt luut on vaikea poistaa suolauksen jälkeen. Ne myös estävät nahkaa suolautumasta ja varpaista irtoaa karva, samoin kynnet.

3. Korvat, huulet ja silmät
Avaa korvista rustot ja poista lihat. Nylje huulet auki. Varo silmiä. Silmäluomien pitää jäädä ehjiksi.

4. Poista liha ja rasva
Lihat ja rasvat estävät suolan tunkeutumista nahkaan ja nahka pilaantuu. Rasvakerros tulisi poistaa mahdollisimman tarkkaan.

5. Käytä tarpeeksi suolaa
Suolaa nahka esimerkiksi trukkilavojen päälle levälleen karvapuoli alaspäin ja levitä päälle riittävästi suolaa. Älä säästele suolaa, sitä ei ole koskaan liikaa. Älä taita tai kääri nahkoja vaan anna olla levällään. Tuki suolaa huolella myös korviin, huuliin ja varpaisiin. Jos mahdollista käytä hienoa suolaa.
Lähettäminen muokattavaksi

Nahkojen tulisi olla suolassa vähintään viikko ennen niiden lähettämistä muokattavaksi. Kun nahasta ei enää valu nestettä, voi sen paketoida lähetettäväksi. Anna nahkojen ehdottomasti suolautua levällään ja viikaa ne vasta kun lähetät ne muokattavaksi. Pakkaa nahka kahteen tai kolmeen päällekkäiseen jahtipussiin ja pussi vielä pahvilaatikkoon. Laita mukaan paperi, jossa on lähettäjän nimi, osoite ja puhelinnumero. Lähetä nahat linja-autolla, mutta pidä huoli, ettei paketista valu mitään.

- Huom. Matkahuolto voi kieltäytyä kuljettamasta vuotavaa pakettia ja on myös oikeutettu perimään lähettäjältä siivousmaksun, jos paketti sotkee paikkoja.

Katso lähetysosoite INFO-sivulta

Kuvia oikein nyljetystä karhuntaljasta


Ajankohtaista:
Kauttamme myös karhunpääntäytöt. Sitä varten tarvitaan mitta silmäkulmasta kirsun kärkeen sekä kulmahanpaan pituus ikenestä kärkeen.
Tuoreista tai pakastetuista nahoista joudumme perimään lisämaksun. Nahkojen pitää olla niin
hyvin säilötty, että ne kestävät vähintään 3-4 viikon varastoinnin ennen muokkausta.
Emme laita työn alle samaa tavaraa joka päivä.