Ohjeita hirventaljojen käsittelyä varten  

Metsästysseurat menettävät vuosittain huomattavan summan rahaa huolimattoman nahankäsittelyn seurauksena. Kaikki raakanahkaan tehdyt viat näkyvät valmiissa nahassa ja viat alentavat raakanahan hintaa.

Kannattaakin pitää mielessä muutama perusasia:
  • - Koira ei saa repiä karvaa
  • - Käytä liinaa tai pulkkaa vetämisessä
  • - Nylje rauhallisesti reikiä tekemättä
  • - Poista liiat lihat ja rasvat
  • - Käytä tarpeeksi suolaa

1. Koiran repimät
Kun koira repii kaadetusta hirvestä karvoja, syntyy martioon pahoja vikoja. (kuva) Koira olisi kytkettävä kiinni odottamaan palkkiota tehdystä työstä.

2. Vetoviat
Kun eläintä vedetään yli kivien ja kantojen, nahan martio rikkoutuu ja valmis nahka näyttää todella pahalta. (kuva) Käytä liinaa ta pulkkaa vetoapuna, ruhokin kulkee kevyemmin.

3. Nylkyreiät ja viillot
Vältä reikiä ja syviä viiltoja nylkiessäsi, sillä ne huonontavat nahan käytettävyyttä. Syvä viilto, vaikka ei olekaan reikä, voi revetä valmistuksen aikana. (kuva)

4. Poista liha ja rasva
Paksut lihat ja rasvat estävät suolan tunkeutumista nahkaan ja nahka pilaantuu.

5. Käytä tarpeeksi suolaa
Suolaa nahka esimerkiksi trukkilavojen päälle levälleen karvapuoli alaspäin ja levitä päälle riittävästi suolaa. Aikuiseen hirvennahkaan tarvitaan 8-10 kiloa merisuolaa ensisuolaukseen. Älä taita tai kääri nahkoja vaan anna olla levällään. Suolaa toinen nahka päälle samalla tavalla. Peitä suolatut nahat huolella. Sateen pesemä nahka ei ole suolattu nahka!Leikkaa koivet ja pää katkoviivojen kohdalta.


Lähettäminen muokattavaksi

Nahkojen tulisi olla suolassa vähintään viikko ennen niiden lähettämistä muokattavaksi. Kun nahasta ei enää valu nestettä, voi sen paketoida lähetettäväksi. Anna nahkojen ehdottomasti suolautua levällään ja viikaa ne vasta kun lähetät ne muokattavaksi. Pakkaa nahka kahteen tai kolmeen päällekkäiseen jahtipussiin ja pussi vielä pahvilaatikkoon. Laita mukaan paperi, jossa on lähettäjän nimi, osoite ja puhelinnumero. Lähetä nahat linja-autolla, mutta pidä huoli, ettei paketista valu mitään.

- Huom. Matkahuolto voi kieltäytyä kuljettamasta vuotavaa pakettia ja on myös oikeutettu perimään lähettäjältä siivousmaksun, jos paketti sotkee paikkoja.

Katso lähetysosoite INFO-sivulta

Kuvia metsästyksestä aiheutuneista virheistä
Tuoreista tai pakastetuista nahoista joudumme perimään lisämaksun. Nahkojen pitää olla niin
hyvin säilötty, että ne kestävät vähintään 3-4 viikon varastoinnin ennen muokkausta.
Emme laita työn alle samaa tavaraa joka päivä.