Ohjeita pienriistan nahkojen käsittelyä varten  

Pienriista on hyvin moninaista. Siihen kuuluvat niin ketut, supit, naalit, näädät, minkit, piisamit, majavat jne. Pienriistan eri lajien nahkojen rakenne eroaa toisistaan hyvinkin paljon. Esimerkiksi ketulla ja näädällä on ohut nahka. jossa rasvakerros on suurimmaksi osaksi nahan ulkopuolella. Minkillä taas on paljon rasvaa nahan sisällä. Majavalla ja piisamilla puolestaan on tiivisnahka. Kuitenkin nahkojen käsittelyssä voidaan pääpiirteittäin noudattaa samaa kaavaa.
  • - Poista liiat lihat ja rasvat
  • - Poista häntäluu ja avaa häntä
  • - Poista korvarustot/ja tai lihat
  • - Nylje rauhallisesti reikiä tekemättä
  • - Kuivaa oikein

1. Rasvojen kaapiminen
On erittäin tärkeää, että näistä eläimistä kaavitaan rasva ja liha pois hyvin tarkkaan ennen säilömistä. Rasva härskiintyy vanhetessaan ja aiheuttaa karvanlähtöä ja nahan haurastumisen. Rasvan poistumista voi tehostaa joko rummuttamalla nahkaa sahanpuruissa tai pyyhkimällä nahkaa sahanpuruilla.

2. Häntä, korvat ja tassut
Jos nahkaan jättää hännän nylkemättä, voi olla varma, että siitä irtoaa karva. Samoin on laita korvien, joista pitäisi poistaa lihat ja suurin osa rustoa. Tassut nyljetään kynttä myöten ja anturoista poistetaan rasva.

3. Nylkyreiät ja viillot
Vältä reikiä ja syviä viiltoja nylkiessäsi, sillä ne huonontavat nahan käytettävyyttä. Syvä viilto, vaikka ei olekaan reikä, voi revetä valmistuksen aikana.

4. Kuivaa oikein
Voidaan pitää sääntönä, että pienet ja ohutnahkaiset nahat kuivataan ja isommat ja paksunahkaiset suolataan. Katso suolausohjeita esimerkiksi lampaannahan kohdalta. Kutistumisen estämiseksi nahat kuivataan taanalle. Taanoja on erikokoisia eri eläimiä varten. Nahka vedetään taanan päälle karvapuoli sisäänpäin. Jos nahat muokkautetaan itselle, ei nahkoja tarvitse kääntää. Jos nahkoja kuivataan myyntiä varten, käännetään nahat karvapuoli ulospäin kun lihapuoli on kuivahtanut sopivasti. Kun nahat ovat kuivaneet, ne kammataan.
Kuivaa nahat hyvin miedossa lämmössä ja käytä apuna puhallinta mikäli mahdollista. Käytä lisäksi taanan ja nahan välissä puhdasta paperia, jotta nahka ei tartu taanaan kiinni ja taanassa mahdollisesti olevat epäpuhtaudet eivät pilaa nahkaa.
Kuivattuja raakanahkoja ei kannata säilyttää kotona kovin kauan, vaikka ne olikin hyvin puhdistettu. Nahassa oleva rasva hapettuu ja aiheuttaa nahan haurastumista.
Jos suolaat nahkoja ks. ohje esim. karhun tai lampaan kohdalta.

Lähettäminen muokattavaksi

Nahat voi lähettää muokattavaksi postissa tai matkahuollossa, kunhan ne paketoidaan asiallisesti. Älä taita kuivattuja nahkoja, sillä niihin voi tulla murtumia tai reikiä. Hyvin suolatut nahat 2-3 jahtipussiin ja pussi pahvilaatikkoon. Laita mukaan paperi, jossa on lähettäjän nimi, osoite ja puhelinnumero. Lähetä nahat linja-autolla, mutta pidä huoli, ettei paketista valu mitään.

- Huom. Matkahuolto voi kieltäytyä kuljettamasta vuotavaa pakettia ja on myös oikeutettu perimään lähettäjältä siivousmaksun, jos paketti sotkee paikkoja.

Katso lähetysosoite INFO-sivulta
Tuoreista tai pakastetuista nahoista joudumme perimään lisämaksun. Nahkojen pitää olla niin
hyvin säilötty, että ne kestävät vähintään 3-4 viikon varastoinnin ennen muokkausta.
Emme laita työn alle samaa tavaraa joka päivä.